Media
26/1/2024

Vad är orgasmglappet? Och hur ser en klitoris ut?

Fler män än kvinnor fick orgasm vid senaste sexuella tillfället med en partner. Fokus hamnar ofta på om sex leder till orgasm eller inte. Anna och Amanda från podden "Alla Våra Ligg" pratar med Malin och Malou om orgasmer och kunskap om våra kroppar.

Visste du att när man frågar heterosexuella män om de fick orgasm när de senast hade sex med en kvinna så svarar 95% "ja". Men när man frågar heterosexuella kvinnor så är det bara 65% som svarar "ja" på om de fick orgasm när de senast hade sex med en manlig partner. Det är ett obegripligt glapp mellan kvinnors frekvens av rogasm jämfört med mäns. Hur kan det bli så? Har det med kvinnan eller partnern att göra? Som jämförelse svarade 85% av de tillfrågade lesbiska kvinnorna "ja" vilket visar att de hade en högre andel som får orgasm. Är det något som händer i ett heterosexuellt möte som gör att kvinnor inte har lägre frekvens av orgasmer? Kanske är det okunskap hos den manliga partnern om hur kvinnan kan och vill njuta? Eller är det kvinnan som inte vet och kan förmedla vad hon gillar och behöver för att kunna njuta fullt ut till orgasm? Eller är det inte viktigt för kvinnan, får hon ut annan form av njutning vid sex med en man? Oavsett är det viktigt att uppmärksamma denna skillnad då alla rimligen borde ha samma möjlighet till njutning via orgasm om så önskas.

Och hur ser en klitoris ut egenligen? Det var inte förrän 1998 som klitoris kartlades i sin helhet. En klitoris består av svällkroppar precis som penisen och har fyra "ben" varav två kallas skänklar och två är svällkroppar. Den lilla "knappen" som många identifierar som klitoris är i själva verket klitoris ollon och bara en liten, liten del av detta organ som i sin helhet är mellan 7-13 cm. Och visste du att klitoris är det enda mänskliga organ som har som enda uppgift att erbjuda njutning? Malin gästar Malou efter tio och pratar om både kvinnliga orgasmer och klitoris anatomi. Se klippet i sin helhet här.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Sociala medier

Design & uppbygnad av Made by Media