Trött, stressad och inte minsta sugen på sex? För de som vill ha mer lust i livet finns det trix att ta till – sexologen och psykoterapeuten Malin Drevstam ger fem tips som lockar fram kontakten med kroppen och lusten.
5 sätt att väcka och odla sexlusten
Trött, stressad och inte minsta sugen på sex? Det går ofta att ruska liv i en låg lust. Här är fem lustväckare.
1. Ta bort bromsarna. Är du deprimerad, stressad eller orolig? Känner du skam inför dina sexuella begär? Har du varit med om något traumatiskt? Kanske är det något som bromsar sexlusten. Sök hjälp om du behöver sortera tankar och känslor. När du lättat på bromsarna kan du sedan ägna dig åt att hitta pirret.
2. Bjud in lusten. Dra ned på skärmtid och flödet av yttre bilder. Vänd i stället uppmärksamheten inåt. Fantisera och läs erotiska noveller. Det kan också få dig att inspireras att pröva nya vägar till lust. Även om du inte känner spontant sexsug kan det vara lustväckare att ändå ägna dig åt saker som du brukar tycka är sköna. Ju mer skönt du sex du har desto mer pirr. Ekvationen är: Mycket vill ha mer och lite vill ha mindre – ”if you don´t use it you´ll loose it”.
3. Huda och skeda. Det kan vara lätt att glida ifrån varandra när vardagen rullar på. En bra start att hitta tillbaka till lust och närhet är att ”huda” och ligga nakna bredvid varandra utan att det behöver leda till sex. Låt hudkontakten vara den enda kommunikationen och observera vad som händer i kroppen? Agera inte även om det uppstår fysiska förnimmelser och reaktion som exempelvis erektion.
4. Hitta äventyret med din partner. Många som lever i långa relationer tar varandra för givna och slutar vara nyfikna. Kanske förknippas partnern enbart med trygghet och pirret minskar. Många gånger gör den ena spänningsfyllda aktiviteter utanför förhållandet. Inget fel i det. Men det kan ge en känsla av liv och lust att lämna trygghetszonen och hitta på strapatser, som exempelvis forsränning, även tillsammans med din partner.
5. Punktera mansmyten. Det är fortfarande en vanlig uppfattning att män alltid vill ha sex. Så är det förstås inte. Både män och kvinnors lust påverkas av känslor och relationer. Lusten varierar också genom livet, ibland är den hög och ibland lägre. Och för vem är det egentligen ett problem? För dig själv – eller för andra? Vem jämför du dig med? Många män tar också på sig hela ansvaret för att partnern ska njuta. Det kan leda till prestationskrav och en oro för att misslyckat. Men var en ansvarar för sin egen sexualitet och njutning.
Hämtat ur en artikel i Svenska Dagbladet i vilken jag intervjuas om låg sexlust hos män. För artikeln i sin helhet läs här.